Renew Auto Insurance
Maksud KFK Blog Featured Image
Auto InsuranceInsurance Terms

Maksud KFK (Knock For Knock) Dalam Terma Insurans

Maksud KFK Blog
7.77KViews

Pernahkah anda mendengar tentang perjanjian ‘Knock for Knock’ dalam insurans auto? Atau pernahkah sesiapa bertanya kepada anda mengenai tuntutan kerosakan sendiri atau kerosakan sendiri ‘knock for knock’? Jika tidak, teruskan membaca untuk mengetahui dengan lebih lanjut.

Apa Itu Perjanjian “Knock For Knock”

Perjanjian ‘knock for knock’ adalah kontrak yang ditandatangani di antara semua syarikat insurans di Malaysia untuk mengawal syarikat insurans daripada melaksanakan ‘quid pro quo’ terhadap satu sama lain. Tanpa mengira pihak mana yang bersalah. Tujuan perjanjian ini adalah, supaya setiap syarikat insurans perlu bertanggungjawab bagi setiap kerosakan yang berlaku kepada kenderaan pelanggan mereka, tanpa membuat tuntutan terhadap syarikat insurans yang lain, walaupun mungkin syarikat insurans lain yang bersalah. Sebagai contoh, jika kereta saya dilanggar oleh pemandu kereta lain, katakan nama pemandu tersebut Sam.
Dalam senario seperti ini, Sam yang bersalah. Prosedur standard adalah syarikat insurans saya akan memfailkan tuntutan pihak ketiga terhadap syarikat insurans Sam atas kerosakan harta benda. Walau bagaimanapun, proses ini memenatkan dan memakan masa yang lama kerana anda perlu mengemukakan tuntutan mahkamah terhadap syarikat insurans lain di mahkamah. Selalunya, terdapat banyak tuntutan kemalangan kecil di mahkamah antara syarikat insurans, jadi ia menjadi alasan untuk perjanjian “knock for knock”.

Mengapa Knock For Knock Penting?

Seperti yang kita semua tahu, orang yang menyebabkan kerosakan pada kereta perlu bertanggungjawab untuk membayar pampasan, dan polisi pihak ketiga akan meneruskan bayaran balik tersebut. Tapi realitinya tidak semudah itu. Proses untuk mengemukakan tuntutan pihak ketiga adalah panjang dan meletihkan serta melibatkan pihak polis dan mahkamah. Anda perlu membawa pemandu yang bersalah ke mahkamah, dan proses ini mungkin agak panjang dan mahal. KFK bukanlah sesuatu yang wajib di sisi undang-undang, dan syarikat insurans sedar tentang perkara ini. Tapi, mereka memilih untuk mengelakkan kelewatan yang tidak perlu iaitu dengan membawa tuntutan pihak ketiga ke mahkamah. Ia turut menyelamatkan kedua-dua pihak daripada rasa kecewa ketika memfailkan tuntutan mahkamah dan mendapat kertas pertuduhan daripada polis. Paling penting, KFK bertujuan untuk mempercepatkan bayaran kos membaiki kerosakan yang dialami tanpa menimbulkan sebarang kesulitan kepada pelanggan.

Apakah Pilihan Saya?

Jadi pilihan terbaik untuk anda, jika anda tidak mahu mengemukakan tuntutan pihak ketiga adalah dengan memfailkan tuntutan Kerosakan Sendiri (OD). Ini adalah tuntutan yang dibuat oleh pemandu yang terlibat dalam kemalangan, di mana pemandu tersebut tidak bersalah terhadap syarikat insuransnya sendiri. Dalam tuntutan ini, pemandu tidak akan kehilangan Diskaun Tiada Tuntutan dengan syarat pemandu memiliki polisi komprehensif. Tuntutan Kerosakan Sendiri juga disebut sebagai ‘Own Damage Knock for Knock’ (ODKFK), adalah manfaat bagi kereta persendirian dengan polisi komprehensif.

Manfaat ini hanya dapat diguna pakai sekiranya anda mengalami kemalangan dengan kenderaan persendirian lain yang juga menggunakan polisi komprehensif. Jika tidak, anda akan kehilangan Diskaun Tiada Tuntutan. Walau bagaimanapun, ialah penting penting untuk anda tahu bahawa ODKFK tidak boleh digunakan dalam semua situasi. Sebagai contoh, ODKFK tidak akan digunakan jika pihak ketiga yang terlibat mendapat kecederaan badan tanpa mengira siapa yang bersalah, atau jika syarikat insurans kenderaan pihak ketiga tidak menjalankan perniagaannya di Malaysia, iaitu lokasi syarikat insurans bukan di Malaysia. Ini bermakna syarikat insurans terbabit tidak terikat dengan perjanjian KFK. ODKFK juga tidak akan digunakan jika kenderaan pihak ketiga adalah bas, teksi, limosin atau kereta yang disewa.

Jadi, jika anda dapati diri anda berada dalam situasi seperti di atas, anda mungkin perlu menggunakan prosedur biasa untuk tuntutan Kerosakan Pihak Ketiga terhadap syarikat insurans pemandu lain atau membuat tuntutan Kerosakan Sendiri dan kehilangan NCD anda sekiranya anda memiliki polisi Komprehensif.

Leave a Reply