Renew Auto Insurance
Apakah Insurans Auto Komprehensif Blog Featured Image
Insuran360Video Series

Apakah Insurans Auto Komprehensif?

Apakah Insurans Auto Komprehensif Blog
1.85KViews

Semua kenderaan memerlukan insurans bukan? Jadi, kalau anda pilih mana-mana polisi insurans, cukuplah kan? Salah! Membeli insurans kenderaan merupakan sesuatu yang perlu anda dilakukan dengan berhati-hati bukan semata-mata kerana anda perlu membelinya. Tapi, bagaimana anda tahu, yang anda telah memilih polisi yang tepat? Adakah terdapat perbezaan antara insurans auto komprehensif dan polisi lain di luar sana? Jawapannya, ya!

Dalam episod kali ini, kami akan membincangkan secara menyeluruh tentang insurans auto komprehensif dan bagaimana ia berbeza daripada polisi insurans kenderaan yang lain. Helo, saya (nama) duta jenama Fincrew dan saya akan membimbing anda berkenaan segala perkara berkaitan insurans auto. Hari ini kami akan memfokuskan setiap perkara yang membezakan polisi insurans kenderaan komprehensif dengan polisi lain. Anda tidak mahu ketinggalan walau satu video pun dari siri Video Insurans360! Dapatkan semua maklumat terkini yang berkaitan dengan yang anda perlukan bagi memanfaatkan setiap ringgit berharga anda! Hanya klik pada butang ‘Subscribe’ dan aktifkan notifikasi, jadi anda akan bila kami memuat turun video terbaru! Terdapat banyak jenis polisi insurans di luar sana hari ini. Jadi, untuk memahami bagaimana setiap satunya berbeza daripada yang lain, anda perlu tahu makna di setiap satu polisi ini. Anda akan dapati terdapat tiga polisi insurans auto yang berfungsi pada hari ini. Ia adalah:

  • Insurans auto Pihak Ketiga
  • Insurans auto Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian
  • Polisi Insurans Komprehensif

Perlindungan Auto Pihak Ketiga

Ini merupakan insurans kenderaan paling asas dan paling murah yang anda boleh ambil untuk kenderaan anda. Secara asasnya, apa yang dilakukan oleh polisi ini adalah memberikan anda jaminan kewangan sekiranya anda terlibat dalam kemalangan yang merosakkan kenderaan atau harta benda pemandu lain. Polisi ini akan menampung kos pembaikan harta benda dan bil perubatan pihak lain sekiranya diperlukan. Namun setakat itu sahaja pelindungan polisi ini. Sebagai polisi kenderaan paling murah yang boleh anda ambil, pelindungan ini tidak meliputi kos membaiki kenderaan anda sendiri atau membayar bil perubatan anda.

Perlindungan Auto Pihak Ketiga, Kebakaran Dan Kecurian

Polisi ini mempunyai persamaan yang hampir sama dengan polisi perlindungan insurans auto Pihak Ketiga. Nampaknya ia juga turut merangkumi implikasi kewangan bagi membaiki kenderaan atau harta benda pemandu lain dan menyelesaikan perbelanjaan perubatan. Namun begitu, ia menawarkan satu lagi ciri tambahan yang penting. Di bawah pelindungan polisi ini, anda berhak untuk membuat tuntutan jika kenderaan anda dicuri atau rosak akibat kebakaran atau kecurian. Tapi perlu diingatkan, anda perlu berhati-hati semasa mengemukakan tuntutan di bawah polisi ini kerana ia tidak menanggung kos membaiki kerosakan akibat kemalangan.

Compare & Renew Auto Insurance
Savings up to RM300 + Road Tax Deliver To Your Door Step

Perlindungan Insurans Auto Komprehensif

Ini boleh dikatakan sebagai polisi insurans auto paling mahal di negara ini sekarang. Namun, semakin banyak pemandu mendapatkannya setiap hari. Ia terus mendapat perhatian kerana menawarkan pelindungan yang lebih luas untuk kenderaan anda. Selain menawarkan apa yang diperoleh dari gabungan polisi Pihak Ketiga serta Pihak Ketiga, Kebakaran dan Kecurian, ia juga menyediakan beberapa ciri khas yang unik hanya untuk pelindungan jenis ini. Mungkin yang paling hebat dari ciri ini adalah hakikat bahawa ia menanggung kos pembaikan kenderaan anda sekiranya rosak akibat kemalangan! Ini merupakan alat berharga dan berguna jika kereta anda mahal atau eksotik dan anda tidak mampu untuk menggantikannya begitu sahaja. Walaupun begitu, sehebat mana pun polisi ini, ia tidak akan melindungi anda dalam setiap senario kemalangan jalan raya. Sebagai contoh, di bawah polisi ini tuntutan tidak dapat difailkan sekiranya anda meninggal dunia atau mengalami kecederaan. Satu lagi, jika aksesori kereta yang dipasang khas rosak atau dicuri, polisi ini tidak akan menanggung kos kerugian tersebut.

 

Leave a Reply