Renew Auto Insurance
Berkahwin Akan Mengurangkan Kos Insurans Auto Blog Featured Image
Insuran360Video Series

Adakah Berkahwin Akan Mengurangkan Kos Insurans Auto Anda?

Berkahwin Akan Mengurangkan Kos Insurans Auto Blog
824Views

Setiap pemilik kenderaan sentiasa akan mencari jalan untuk mempengaruhi apa yang mereka bayar untuk insurans. Sekiranya berpeluang, ramai pemandu mahu berpindah ke kawasan yang lebih selamat dan cuba untuk memandu jarak yang lebih pendek. Lokasi serta jarak pemanduan merupakan dua faktor yang memang diketahui akan mempengaruhi premium insurans kenderaan anda. Tapi, adakah status perkahwinan anda juga mempengaruhi pelindungan anda? Jika ya, bagaimana dan kenapa perincian seperti ini relevan?

Hai, dan selamat datang ke episod hari ini dari Siri Video Insurans360! Saya duta jenama Fincrew Yuna, dan pada rancangan hari ini, anda akan mengetahui bagaimana pelindungan insurans anda berubah sebaik sahaja anda berkahwin. Siri Video Insurans360 akan terus memberikan penerangan mengenai aspek-aspek yang belum diketahui dalam dunia insurans kenderaan di Malaysia. Jadi, jika anda ingin mengetahui bagaimana untuk menjadi lebih bijak dan mendapatkan pelindungan yang lebih baik, pastikan anda tekan ikon ‘Subscribe’ saluran kami, supaya anda tidak terlepas /update’ berharga dari kami! Sekarang, setelah semuanya tersusun, mari kita teruskan.

Perkara pertama yang perlu anda tahu ialah berkahwin adalah sangat mempengaruhi apa yang anda bayar untuk insurans selain faktor usia. Sekarang, anda mungkin sudah tahu mereka yang lebih muda perlu membayar lebih untuk insurans auto. Ini kerana mengikut statistik mereka lebih cenderung untuk terlibat dalam kemalangan. Begitu juga, pelbagai kajian menunjukkan bahawa mereka yang telah berkahwin kurang potensi untuk terlibat dalam kemalangan kenderaan. Insurans adalah mengenai mengira risiko dan juga liabiliti. Sebab itulah banyak syarikat insurans auto akan memeriksa sama ada anda telah berkahwin sebagai tambahan kepada sejarah pemanduan anda. Oleh sebab pasangan berkahwin kurang terlibat dalam kemalangan kenderaan, banyak syarikat insurans selalunya akan menawarkan anda diskaun yang lebih besar jika mereka mengetahui anda telah berkahwin. Terdapat banyak teori berlegar-legar tentang kenapa mereka yang sudah berkahwin kurang terlibat dalam kemalangan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa mereka yang berkahwin lebih cenderung untuk kurang memandu berbanding orang bujang, Namun yang lain percaya, ini kerana mereka yang telah berkahwin lebih stabil.

Walau apa jua keadaannya, jumlah yang meyakinkan ini menunjukkan bahawa individu yang masih belum berkahwin lebih cenderung untuk terlibat dalam kemalangan. Sebenarnya, diskaun untuk mereka yang berkahwin sangat luas sehingga pemandu muda di bawah umur 25 tahun juga dapat menikmatinya. Lebih-lebih lagi jika pasangan tersebut memiliki rekod pemanduan yang baik, mereka boleh menggabungkan polisi mereka untuk mendapatkan diskaun insurans kereta berganda yang lebih baik! Sudah tentu perkara sebaliknya akan berlaku jika pasangan tersebut mempunyai dakwaan dalam rekod pemanduan mereka. Sekarang, anda mungkin tertanya-tanya, jika berkahwin memberi kesan positif kepada insurans kenderaan anda, adakah penceraian juga akan memberi kesan kepada polisi anda? Jawapannya, ya!

Anda bukan sahaja akan kehilangan diskaun perkahwinan anda secara automatik, tetapi diskaun kenderaan berganda yang anda nikmati juga akan ditarik balik. Sekiranya perpisahan tersebut memerlukan anda untuk berpindah lokasi, anda mungkin perlu menjangkakan apa yang anda perlu bayar untuk insurans akan terus meningkat. Akhirnya, walaupun banyak faedah bagi diskaun perkahwinan pada insurans auto anda tidak cukup untuk mengikat perkahwinan, jelas bahawa diskaun ini boleh mengurangkan apa yang perlu anda bayar untuk pelindungan insurans.

Dan, itu saja! Jika anda menikmati video ini, sila tinggalkan tanda ‘Like’. Juga ‘Subscribe’ ke saluran kami dan jangan lupa untuk mengaktifkan notifikasi untuk terus mengikuti semua episod yang akan datang dari Siri Video Insurans360 ini! Terima kasih kerana menonton!

Leave a Reply