Renew Auto Insurance
Kenapa Syarikat Insurans Menaikkan Kadar Insurans Saya Blog Featured Image
Insuran360Video Series

Kenapa Syarikat Insurans Menaikkan Kadar Insurans Saya?

Kenapa Syarikat Insurans Menaikkan Kadar Insurans Saya Blog
1.73KViews

Mungkin anda telah bersama agak lama dengan syarikat insurans auto ini dan segalanya kelihatan hebat. Anda tidak menghadapi sebarang masalah dari aspek komunikasi dan apabila berlaku masalah, mereka akan segera menjalankan tanggungjawab mereka. Tiba-tiba anda mendapati bahawa kadar insurans kenderaan anda telah meningkat secara mendadak! Apakah yang telah berlaku? Adakah apa-apa yang boleh anda lakukan mengenai hal ini? Bagaimana untuk memutuskan syarikat insurans yang ideal untuk kereta anda?

Walaupun beberapa faktor boleh menyebabkan kadar insurans anda meningkat tanpa sebarang amaran, berikut merupakan penyebab paling biasa:

Penyebab #1 – Memberikan Maklumat Yang Tidak Tepat Dalam Permohonan Polisi Anda

Beberapa akibat yang lebih serius mungkin berlaku kerana pengisian maklumat yang tidak tepat pada borang permohonan insurans anda. Sebagai tambahan, kemungkinan pelindungan anda akan ditarik sepenuhnya. Ini boleh menyebabkan peningkatan harga premium anda. Sebagai contoh, katakan anda memiliki Mazda CX 2016, tapi secara sedar anda mengemukakan Mazda CX 2014. Anda mungkin akan menikmati kadar yang lebih murah yang diberikan kepada model lama sehinggalah syarikat insurans menyedari kesilapan ini. Ini akan menyebabkan mereka segera menilai semula kadar insurans anda dengan segera.

Penyebab #2 – Anda Berpindah

Anda mungkin akan terkejut apabila mengetahui apa yang anda bayar sebagai insurans kenderaan boleh berubah secara drastik dari satu negeri dengan negeri yang lain. Salah satu sebabnya adalah statistik lalu lintas yang berbeza-beza bagi setiap negeri. Semakin bertambah populasi, semakin tinggi risiko kemalangan yang berkaitan dengannya. Jadi, jika anda baru berpindah ke lokasi bandar atau komersial, mungkin disebabkan itulah anda terpaksa membayar lebih untuk pelindungan anda.

Penyebab #3 Anda Baru Sahaja Mengalami Kemalangan atau Melakukan Kesalahan Lalu Lintas

Sekiranya baru-baru ini anda terlibat dalam kemalangan dan terbukti bersalah, maka anda telah memberikan sebab untuk kenaikan kadar insurans anda. Dalam insurans kenderaan, anda dianggap berisiko tinggi jika anda kerap membuat tuntutan. Perkara yang sama berlaku jika anda ditangkap dengan kesalahan trafik seperti melebihi had laju atau memandu di bawah pengaruh. Insurans anda akan menafsirkan ini sebagai peningkatan liabiliti dan mengkaji apa yang anda bayar untuk pelindungan sebagai pampasan untuk mengimbangi perkembangan terbaru ini.

Penyebab #4 – Diskaun atau Bonus Anda Sudah Tidak Sah

Diskaun memainkan peranan yang besar dalam mengurangkan apa yang perlu anda bayar untuk insurans auto. Jadi, jika anda kehilangan satu ciri diskaun atau lebih, premium anda mungkin akan meningkat.

Leave a Reply